Συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105/5 FM» και στο ρ/σ «MAX FM 93.4» Πάτρας

«Πρώτο πολύ κρίσιμο μέτρο για εμάς είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κάτι που θα βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να καλύψουν βασικές ανάγκες και θα στηρίξει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις

0
43

     

22/09/2021

«Το φιάσκο με τα data και τα 100 ευρώ στους νέους δείχνει πόσο υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης την αξιοπρέπεια της νέας γενιάς»

Τις προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για μια διαφορετική πορεία της χώρας, σκιαγράφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM 93.4» της Πάτρας.

«Πρώτο πολύ κρίσιμο μέτρο για εμάς είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», σημείωσε, «κάτι που θα βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να καλύψουν βασικές ανάγκες και θα στηρίξει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, γιατί –όπως είναι γνωστό- τα χρήματα του βασικού μισθού μετατρέπονται κυρίως σε κατανάλωση».

«Δεύτερη σημαντική πρόταση για εμάς είναι η ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ένα σχήμα που θα διαγράφει ένα μεγάλο μέρος του χρέους και θα ρυθμίζει το υπόλοιπο σε 120 δόσεις, θα κρατήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανοιχτές, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας αλλά θα στηρίξει και τα δημόσια έσοδα, γιατί το κράτος δεν θα εισπράξει τίποτα από μια υπερχρεωμένη επιχείρηση που κλείνει», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει προϋπολογίσει μία διαγραφή χρέους από την πανδημία που αγγίζει σχεδόν τα 2 δισ.».

Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας και ειδικότερα στην αύξηση των τιμών στο ρεύμα, τόνισε αρχικά «την ανεπάρκεια του μέτρου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο οποίος εξήγγειλε τη δημιουργία ενός Ταμείου 150 εκ. ευρώ για να καλύψει τις επερχόμενες αυξήσεις». «Πρακτικά αυτό σημαίνει μόλις 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «τη στιγμή που οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας λένε ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων στο ρεύμα θα κρατήσει πολύ περισσότερο, τουλάχιστον 6 με 9 μήνες, και θα επιβαρύνει την οικονομία με ένα συνολικό ποσό της τάξης του 1 δισ.». «Είναι κατανοητό επομένως ότι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη είναι μία τρύπα στο νερό…», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Χαρακτήρισε ακόμα «κοροϊδία», την εξαγγελία Μητσοτάκη για την ανεργία των νέων «με τον ωραίο τίτλο για 1.200 ευρώ, τα οποία δυο μέρες μετά καταλάβαμε ότι ήταν 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες». «Κι αυτό τη στιγμή που επί ΣΥΡΙΖΑ, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την

καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους ήταν 12μηνη επιδότηση με 500 ευρώ το μήνα και με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει για άλλους 6 μήνες τον εργαζόμενο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Σχετικά με την παροχή 50 gigabytes στους νέους, δήλωσε στην συνέχεια στο «Κόκκινο 105.5 FM» ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε κυβερνητικές εξαγγελίες με ημερομηνία λήξης το τρίμηνο, το οποίο από ό,τι φαίνεται θα γίνει έστω εξάμηνο». «Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει το χυδαίο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων, την κοστολογεί σε λίγα giga για τρεις μήνες και 100 ευρώ το μήνα για 6 μήνες», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευσή του στους νέους ανθρώπους, αλλά δεν θα μπορέσει να το καταφέρει».

Αναφορικά με την υπόθεση της efood, υπογράμμισε ότι «η ιστορία αυτή έδειξε ότι σε ένα βράδυ μπορείς να βρεθείς από μισθωτός εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, χωρίς κάλυψη για ένα εργατικό ατύχημα και μάλιστα σε έναν κλάδο –όπως αυτός των εργαζομένων delivery– που έχει διαρκώς εργατικά ατυχήματα». «Η κυβέρνηση μέσα από το νόμο Χατζηδάκη, έχει ξεκάθαρη ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη», είπε.

«Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα κατοχυρωθεί ότι η εργασία σε αυτούς τους κλάδους θα είναι μισθωτή εργασία και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να σε βαφτίσει αυτοαπασχολούμενο σε μια νύχτα», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το νέο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον ίδιο κλάδο, αποτρέποντας τις πρακτικές της εργοδοσίας να αλλάζει το εργασιακό καθεστώς σε κάποιους για να τους εξαιρεί από τη συλλογική σύμβαση».

Τέλος, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ανέφερε ότι «η μοναδική είδηση που έβγαλε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι ότι ο ίδιος σήκωσε τόσο ψηλά το προεκλογικό δίλημμα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2022 είναι πολύ πιθανό να είναι χρονιά εκλογών». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα έτοιμος να γίνει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.