Σοβαρή κακοκαιρία από τα δυτικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το Σάββατο 11/12/2021

0
17

Πολύ σοβαρή αναμένεται να είναι η επιδείνωση που θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις αμέσως επόμενες ώρες καθώς και καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββάτου, καθώς ένα νέο πολύ καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από την βόρεια Ιταλία ανατολικότερα – νοτιοανατολικότερα. Το εν λόγω σύστημα φαίνεται να αποκτά πολύ μεγάλη δυναμική με συνέπεια τις πολύ έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις οι οποίες πρωτίστως θα επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν της δυτικής Ελλάδας, ενώ πιο μετριασμένα αλλά αρκετά αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στην υπόλοιπη κεντρική και κυρίως βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονη συνέπεια αυτής της διαταραχής θα αποτελέσει και η πολύ μεγάλη ενίσχυση των νοτιάδων στα Πελάγη οι οποίοι σε τοπικό επίπεδο θα πνέουν σε επίπεδο θύελλας, ενώ σφοδρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της δυτικής Ελλάδας και στα βορειοδυτικά κατά τόπους σε πιο χαμηλά υψόμετρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 11/12/2021

Ήδη από τις μεταμεσονύκτιες κιόλας ώρες η επιδείνωση του καιρού θα έχει γίνει αντιληπτή στα περισσότερα δυτικά τμήματα. Έντονες βροχές θα απασχολήσουν το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και προοδευτικά τα πιο δυτικά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Μέχρι το πρωί τα φαινόμενα θα έχουν γενικευτεί σε όλα τα δυτικά τμήματα και σε πολλές περιοχές θα παρουσιάζουν σημάδια σφοδρού χαρακτήρα, συνοδεία κατά τόπους θυελλωδών ανέμων, ισχυρών καταιγίδων κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τοπικά ισχυρών χαλαζοπτώσεων. Επιπλέον η κακοκαιρία στην δυτική Ελλάδα θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια καθώς θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως αργά το βράδυ, αν και θα υπάρξουν κάποια διαστήματα παύσης των φαινομένων κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Αργά την νύχτα ο καιρός θα τείνει να γίνει πιο άστατος με τα φαινόμενα να είναι πιο τοπικά, ωστόσο αυτά δεν θα σταματήσουν και τοπικά και πάλι θα παρουσιάζουν πολύ έντονο χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα αξιόλογη ωστόσο αναμένεται να είναι η επιδείνωση του καιρού και στην βόρεια Ελλάδα με αρκετές βροχές να απασχολούν μέσα στην ημέρα την Μακεδονία, την Θράκη και την υπόλοιπη Θεσσαλία (κυρίως την δυτική και την κεντρική). Μάλιστα στα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι βροχές θα ενταθούν σημαντικά μετά το μεσημέρι και θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας. Στα πιο ανατολικά – νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες και την ανατολική Πελ/νησο, ο καιρός καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας θα είναι συννεφιασμένος, αρχικά όμως τα όποια φαινόμενα θα εκδηλώνονται σε αρκετά τοπικό επίπεδο. Προς το βράδυ ωστόσο και σε αυτές τις περιοχές αναμένεται ένα αξιόλογο πέρασμα από βροχές και ίσως από τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, ενώ έως το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα φτάσουν μέχρι τα δυτικότερα τμήματα των Κυκλάδων. Στις υπόλοιπες Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι αρκετά μουντός από την αρχή έως το τέλος της ημέρας, η πιθανότητα ωστόσο να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά είναι αρκετά μικρή. Επιδείνωση του καιρού πρόσκαιρου όμως χαρακτήρα, αναμένεται προς την αλλαγή της ημέρας και αυτή θα αφορά κυρίως τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου όπου και θα πρέπει να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 

Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, με τα υψόμετρα να κυμαίνονται μεταξύ των 800 με 900 μέτρων στην δυτική Μακεδονία, των 1200 με 1300 μέτρων στην Ήπειρο και την δυτική Θεσσαλία και των 1500 με 1600 μέτρων στην δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με πολύ ισχυρές έως θυελλώδεις εντάσεις της τάξεως των 6 με 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ένταση και θα φτάνουν στα περισσότερα τμήματα τα 7 με 8 Μποφόρ. Οι ριπές των νοτιάδων ωστόσο στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο κατά διαστήματα θα φτάνουν τα 9 και ίσως τοπικά ακόμη και τα 10 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -1 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης σε τοπικό επίπεδο και κυρίως στα πιο δυτικά και νότια τμήματα. Πιο σοβαρή θα είναι η επιδείνωση του καιρού τις απογευματινές και βραδινές ώρες από τα δυτικά προς τα ανατολικά, οπότε και θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές και ίσως παροδική καταιγίδα στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν διευθύνσεις με πολύ ισχυρές έως θυελλώδεις εντάσεις της τάξεως των 7 με 8 Μποφόρ, ενώ προς το βράδυ με την έλευση του μετώπου οι ριπές δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 9 ή ακόμη και τα 10 Μποφόρ κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένη συννεφιά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας με βροχές κατά διαστήματα αξιόλογες μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας