Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Τουρκική η Δυτική Θράκη

0
8

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε επίθεση κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ενώ υποστήριξε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει αμφισβητούμενες κινήσεις όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Μιλώντας στην επιτροπή του προϋπολογισμού της βουλής, ισχυρίστηκε ότι τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων προασπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία απαντά στις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς δισταγμό. Παράλληλα και καταδεικνύοντας την ενόχληση της Άγκυρας μετά την ψυχρολουσία από τον Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το sigmalive ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε: «Απαντήσαμε και απαντούμε στα βήματα που γίνονται εναντίον μας από το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου χωρίς δισταγμό. Από την άλλη πλευρά, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι. Επανεκκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές (διαβουλεύσεις) με την Ελλάδα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε πραγματοποιήσει 3 γύρους συναντήσεων», είπε.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, υποστηρίζοντας ότι είναι για την Τουρκία «κόρη οφθαλμού», ενώ την αποκάλεσε «τουρκική»: «Οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια αποτελούν κόρη οφθαλμού για εμάς. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των ομογενών μας σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Τούρκους στη Γεωργία, τους Τούρκους Ουιγούρους, τους Τούρκους στη Μολδαβία, τους Τουρκομάνους στο Ιράκ και τη Συρία».
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την τουρκική θέση για «λύση» δύο κρατών και δήλωσε προκλητικά ότι τα βήματα της ΤΔΒΚ, που ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Αντίδραση και κατά των ΗΠΑ
Ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις κατηγόρησε για τη στήριξή τους στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η παρουσία Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δε αρμόζουν στο πνεύμα συμμαχικής χώρας: «Η συνεργασία των ΗΠΑ με το PKK/ PYD/ YPG, η παρουσία των Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον που συνδέονται με τους S-400 δεν αρμόζουν στο πνεύμα συμμαχικής χώρας. Ο πρόεδρος μας αυτά τα τόνισε ξεκάθαρα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε πως: «Οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Είμαστε σε συνεργασία σε πολλές περιοχές από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Καραμπάχ. Έχουμε διαφορές απόψεων, αλλά διατηρούμε τον εποικοδομητικό διάλογο λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ευαισθησίες. Η Ουκρανία είναι ένα από αυτά. Δεν αναγνωρίσαμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφάλεια και την ευημερία των Τατάρων συμπατριωτών μας στην Κριμαία».