Παρουσίαση του βιβλίου του Ιδρύματος “Τάκης Σινόπουλος” από τον Πρόεδρο κ. Ξάνθο Μαϊντά

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος" κ. Ξάνθος Μαϊντάς παρουσιάζει το σημαντικό ποιητικό βιβλίο με τίτλο - "Χαίρε , ω χαίρε Ελευθεριά!" Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ - Η ανθολογία αποτελεί φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του ιδρύματος "Τάκης ΣΙνόπουλος".

0
57

* του Ξάνθου Μαϊντά


                              ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

                           Ανθολογία  Ποίησης   για  το  1821

Το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος  – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, που έχει την έδρα του στον Περισσό και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας,  αποφάσισε να συμμετάσχει στον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας με την πραγμάτωση ανθολογίας ποιημάτων που έχουν ως πηγή έμπνευσης το 1821.  Η απόφαση ελήφθη εδώ και τρία χρόνια ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για ένα τέτοιο έργο. Στο διάστημα αυτό, και μάλιστα στην αρχική φάση των εργασιών, υπήρξε η ευτυχής σύγκλιση με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στήριξε με την χορηγία της την έκδοση. Σήμερα δίνουμε στο αναγνωστικό κοινό την ανθολογία μας που φέρει τον τίτλο :  Χαίρε , ώ  χαίρε Ελευθεριά!  Ο Αγώνας του 1821 στην Ελληνική και Ξένη Ποίηση.

      Όμως ποιος είναι ο λόγος της ποίησης για ένα τόσο μεγάλο ιστορικό γεγονός, γιατί επελέγη από εμάς στην επετειακή μας κατάθεση, και τι μπορεί να αρθρώσει η ποίηση όταν στέκεται απέναντι στο `21;  

      Βαθύτατη πεποίθησή μας  είναι πως  η ποίηση , μετά το μεγαλειώδες γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, μετράει και αποτυπώνει τον βαθύ πόθο της ελευθερίας με το ανάστημα του θανάτου, και τότε γίνεται γνήσια , αιχμηρή, παρηγορητική και απελευθερωτική. Γίνεται η έκφραση του αγωνιζόμενου έθνους αποκαλύπτοντας το τρομερό πρόσωπο του εξαίσιου εγχειρήματος. Η επιβεβαίωση έρχεται ήδη από τους πρώτους στίχους του Ύμνου εις την Ελευθερίαν  :  

“”  Σε γνωρίζω από την κόψη / του σπαθιού την τρομερή, / σε γνωρίζω από την όψη / που με βία μετράει τη γη “”.

      Προς τον σκοπό αυτό, έγινε ανάθεση σε δύο εξαίρετους νέους φιλολόγους, οι οποίοι διερεύνησαν , με τη στήριξη όλων μας, τα ελληνικά και ξένα ποιητικά πράγματα και έκαναν την επιλογή, την καταγραφή  και τον εκτεταμένο σχολιασμό του υλικού. Τα ευρεθέντα τεκμήρια – άλλοτε γνωστά ποιήματα της δημοτικής και λόγιας ελληνικής γραμματείας, άλλοτε σπάνια  μικρά αριστουργήματα, σχεδόν χαμένα στα άδυτα του ποιητικού μας χρυσωρυχείου – καθώς και η ξένη ποίηση, έκφραση του φιλελληνικού κινήματος  συνθέτουν τον παρόντα τόμο.

      Το έργο μας αυτό αποτελεί ταπεινή απότιση φόρου τιμής στους ανθρώπους, Έλληνες και Ξένους, που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Ελλάδας. 


* Ξάνθος Μαϊντάς 

Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος

Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών