Παγκόσμια ημέρα για την σπατάλη φαγητού: Πόσο φαγητό πετάει στα σκουπίδια η πολιτισμένη Δύση;

Η πολιτισμένη Δύση, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων, κάθε χρόνο, τρόφιμα συνολικής αξίας 330 δισ. ευρώ.

0
30

Η πολιτισμένη Δύση, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων, κάθε χρόνο, τρόφιμα συνολικής αξίας 330 δισ. ευρώ. Φαίνεται πως η 29η Σεπτεμβρίου, αν και είναι παγκόσμια ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού, περιορίζεται στον συμβολικό της χαρακτήρια.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότερες χώρες του πλανήτη απέχουν από τους στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ το 2015: να υιοθετήσουν πολιτικές προκειμένου να συμμορφώνονται με τον στόχο για μείωση 25% των απορριμμάτων τροφίμων έως το 2025 και 50% έως το 2030. Ειδικά η ΕΕ και η Βόρεια Αμερική είναι πρωταθλητές στην σπατάλη θρεπτικού φαγητού τη σιγμή που 821 εκατομμύρια άνθρωποι  (10,9% του παγκόσμιου πληθυσμού) υποφέρει από υποσιτισμό.

Η σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ είναι μια πολλαπλή πρόκληση, ειδικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες του κόσμου, σύμφωνα με τον οργανισμό Zero Waste Europe. Το 2012, 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλήθηκαν στην ΕΕ, δηλαδή για κάθε Ευρωπαίο αναλογούν 173 κιλά τροφής πεταμένης τη στιγμή που στην υποσαχάρια Αφρική είναι μόνο 6 κιλά ανα άτομο!

Η αξία των τροφίμων που κατέληξε σε ευρωπαϊκές χωματερές εκτιμήθηκε σε 143 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που το 2014 δεν ήταν σε θέση να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα έφτασαν τα 55 εκατομμύρια, (9,6% του πληθυσμού της ΕΕ).

Το ζήτημα όμως έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς περίπου το 8% του ετήσιου διοξειδίου του άνθραρα οφείλεται στην εκμετάλλευση εδαφών για παραγωγή τροφής. Η δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων όχι μόνο συμβάλει  στο να χάνονται πολύτιμοι και συχνά περιορισμένοι πόροι, όπως το νερό, το έδαφος ή ενέργεια, συμβάλει και στην αλλαγή του κλίματος. Σύμφωνα με την Οργάνωση του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), για κάθε ένα κιλό τροφίμων που παράγονται, απελευθερώνονται 4,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο όπου περιέχεται ανάλυση για τις ΗΠΑ, και για τα αίτια του φαινομένου, tvxs.gr.