Νέα μέτρα: Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις

0
5

H λήψη επιπρόσθετων μέτρων από αυτά που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, όπως επίσης και η αμεσότητα της επιβολής τους, θα εξεταστούν το πρωί της Πέμπτης (23/12) μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου και αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι ειδικοί αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, κυρίως γύρω από τη μετάλλαξη Ομικρον, τα οποία χειροτέρεψαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο, εισηγήθηκαν μια σειρά από νέα μέτρα: Επίκεντρο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, οι ματαιώσεις εορταστικών εκδηλώσεων και η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ σε ταξιδιώτες.

Εφαρμογή ακόμα και από την παραμονή Χριστουγέννων
Στόχος δεν είναι άλλος από το να «σωθεί» η περίοδος των γιορτών, να κερδιθεί χρόνος στη διασπορά του νέου στελέχους και να μη βρεθούμε προ… δυσάρεστων εκπλήξεων στο πρώτο κρίσιμο διάστημα του Ιανουαρίου του 2022. Εάν μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοινώσει αύριο τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λήψη των επιπρόσθετων μέτρων, τότε δεν αποκλείεται αυτά να ισχύσουν ακόμη και από την παραμονή Χριστουγέννων (Παρασκευή 24/12).

Τα μέτρα που έχει προτείνει η Επιτροπή των ειδικών να έχουν άμεση ισχύ είναι τα εξής:

Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ κ.λπ)
Τέλεση αγώνων χωρίς κόσμο στα γήπεδα
Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολίασε χαρακτηριστικά για τις εισηγήσεις των ειδικών: «Είναι ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης να ακούει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και έπειτα να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις της για τον έλεγχο της πανδημίας. Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε με βάση αυτή την εισήγηση».

Σφίγγει ο κλοιός τον Γενάρη σε διασκέδαση και ανεμβολίαστους
Δεν είναι όμως, μόνο τα μέτρα που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι να ληφθούν ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του reader, οι ειδικοί έχουν ζητήσει και ένα «πακέτο» περιορισμών για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους που αφορούν σε μεγάλο βαθμό στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ επικεντρώνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Η επέλευση της Όμικρον είναι θέμα ημερών, εξ ου και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ποιο θα είναι το πακέτο μέτρων που θα εφαρμόσει, προκειμένου να «φρενάρει» το χτύπημα της νέας μετάλλαξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση σε ένα κορεσμένο σύστημα Υγείας που τον Ιανουάριο δεν θα έχει προλάβει να πάρει καλά – καλά ανάσα από το περασμένο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση πάει σε μια στρατηγική δύο ταχυτήτων: Το πρώτο αφορά στις τελικές αποφάσεις για τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν στη σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης (23/12) και το δεύτερο, στις αποφάσεις για επιπλέον μέτρα μετά τις γιορτές.

Στο τραπέζι η αλλαγή πρωτοκόλλου και στα σχολεία
Προκειμένου να στήσουν ένα τείχος προστασίας απέναντι στην Όμικρον, οι ειδικοί επεξεργάζονται και ένα πιο αυστηρό πακέτο μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου. Με δεδομένα ανησυχητικά δείγματα, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό της Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης που υποδηλώνει ευρεία διασπορά, η κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εστίαση και σχολεία.

Έτσι, πέραν της αύξησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το σημερινό 20% τουλάχιστον στο 50%, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «σκληρό πακέτο» για την εστίαση και τη διασκέδαση. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο ωράριο λειτουργίας ως τις 00:00 ή τις 23:00, όπερ και ουσιαστικά «κλείνει» τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά στο τραπέζι είναι και περιορισμοί στη μουσική, αλλά και η πιθανότητα να επανέλθουν αυστηρότεροι κανόνες ως προς την αναλογία θαμώνων ανά τετραγωνικά.

Ακόμα, συζητείται ένα ολικό stop σε ανεμβολίαστους για τους χώρους εστίασης που είχαν πρόσβαση, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και τον περίφημο κανόνα του 50+1%” (κρούσματα σε μια τάξη), προκειμένου να κλείνει το εκάστοτε τμήμα.