Μητσοτάκης: Διεθνής «ανησυχία» για «απόπειρα φίμωσης των ΜΜΕ» – Ελλάδα όπως Ουγγαρία

ΜΚΟ και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στα… βήματα του Όρμπαν.

0
12

Σε κοινό τους κείμενο ΜΚΟ για την ελευθερία του Τύπου και δημοσιογραφικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για την διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Πιο συγκεκριμένα οι οργανώσεις της Ταχείας Απάντησης της Ελευθερίας των Μέσων (Media Freedom Rapid Response – MFRR), καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αφού «εισαγάγουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που θα βρίσκονται ένοχοι δημοσίευσης ‘ψευδών ειδήσεων’». Παράλληλα συμπληρώνουν ότι η αόριστη διατύπωση και η επιβολή προστίμων «θα υπονομεύσουν την ελευθερία του Τύπου και θα επιφέρουν ένα πάγωμα της ελευθερίας έκφρασης σε μια στιγμή που η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ήδη υπό πίεση στην Ελλάδα».
«Αντί να βελτιώσει το ήδη υπάρχον άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι ήδη προβληματικό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω εάν τελικά ψηφιστεί αυτός ο νόμος και θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα για τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης» επισημαίνεται με νόημα στο κείμενο.
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν τα παραδείγματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που ενώ πέρασαν ανάλογες τροποποιήσεις αναγκάστηκαν να τις αποσύρουν εξαιτίας της έντονης αντίδρασης των ευρωπαϊκών θεσμών. Σημειώνουν ωστόσο ότι «η μόνη χώρα που προχώρησε σε τέτοια νομοθεσία ήταν η Ουγγαρία, η οποία ποινικοποίησε τη διάδοση της παραπληροφόρησης που θεωρείται ότι υπονομεύει τον αγώνα των αρχών κατά του κορονοϊού με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης».
Αναφέρουν επίσης ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρά διατεθειμένη να καταπολεμήσει την διάδοση ψευδών ειδήσεων, να ξεκινήσει την ανάπτυξη σχεδίων για τον εγγραμματισμό στα Μέσα (media literacy), να υιοθετήσει πρωτοβουλίες για την προστασία των ερευνητικών δημοσιογράφων και να εξασφαλίσει μια ισχυρή μιντιακή αγορά που να χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό.
Το κείμενο υπογράφουν οι:
• ARTICLE 19
• European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
• European Federation of Journalists (EFJ)
• Free Press Unlimited (FPU)
• International Press Institute (IPI)
• OBC Transeuropa (OBCT)