Κόβει και το επίδομα ανεργίας

Πως περιγράφει ο ΟΑΕΔ τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν

0
21

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει το επόμενο διάστημα (αρχές Νοεμβρίου) το νομοσχέδιο για την “Κατάρτιση”, όπου εντάσσονται μια σειρά αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τη δραστική μείωση -ποσοτική και χρονική- της χορήγησης του χαμηλότερου βοηθήματος (πανευρωπαϊκά) που λαμβάνουν όσοι απολύονται.
Τι αναφέρει ο ΟΑΕΔ.
1. Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
2. Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των “προνομίων” που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.
3. Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
4. Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου.
5. Εκσυγχρονισμός του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.
Να σημειωθεί ότι ήδη ο Κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Με άλλα λόγια, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα» των ανέργων, μειώνοντας τον αριθμό που σήμερα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ για δώδεκα μήνες (είναι η μικρότερη προστασία πανευρωπαϊκά) και να λειτουργήσει ένα σύστημα κατάρτισης συνδεδεμένο με τον ΟΑΕΔ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:Αυγή