Κορονοϊός: Σκέψεις για επαναφορά της μάσκας παντού

0
34

Τη λήψη νέων μέτρων για τον κορονοϊό, μετά την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα σκέφτεται η κυβέρνηση.

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους τους χώρους είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η επαναφορά της μάσκας παντού θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε εφαρμογή. “Θα ήταν μια καλή απόφαση, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές. Αλλά θα μπορούσαμε να το κάνουμε και από μόνοι μας”.

Για τη φιλοσοφία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι αποσκοπεί στο να κάνουν όλοι -εργαζόμενοι και μη- δύο rapid tests την εβδομάδα, για να ελεγχθεί η πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει νέα μέτρα αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. «Ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τήρηση των μέτρων που ισχύουν και να κάνει παράλληλα το βήμα προς τον εμβολιασμό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.
Οι εξαιρέσεις

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος.

Σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Με self test τα παιδιά στους μικτούς χώρους
Όσον αφορά στα νέα μέτρα και τα ανεμβολίαστα παιδιά μέχρι 18 ετών, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Ο Υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου.