Κορονοϊός: Από 17 Ιανουαρίου πρόστιμο 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

0
34

Από Δευτέρα θα επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, μέσω της ΑΑΔΕ θα διασταυρώνονται τα στοιχεία όσων δεν έχουν κάνει ήδη την τρίτη δόση ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους και θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αντλήσει από τα μητρώα η κυβέρνηση, πρόκειται για περίπου 300.000 άτομα σε βάθος 15 ημερών.

Δεν θα γίνεται παρακράτηση από τις συντάξεις
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε κατηγορηματικά πως το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ, που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δεν θα παρακρατείται από τη σύνταξη: «Δεν θα γίνεται παρακράτηση από την σύνταξη ή τον μισθό του ανεμβολίαστου το ποσό των 100 ευρώ ανά μήνα, αλλά θα υπάρχει βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, που θα πηγαίνει απευθείας στην εκάστοτε ΔΟΥ. Δεν θα αφαιρείται από τον μισθό ή τη σύνταξη πριν καταβληθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Η απειλή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου και οι προσαυξήσεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τα χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωσή του, επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, αν οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ανεμβολίαστου φορολογούμενου ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό κατασχετήριο ή δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος ή υπάρχουν χρήματα πάνω από 1.250 ευρώ ή ο δικαιούχος εισπράττει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ).

Ποιοι εξαιρούνται, πώς υποβάλλεται η ένσταση
Δεδομένο θεωρείται ότι το μέτρο του προστίμου δεν θα πιάσει όλους τους 60άρηδες, καθώς υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που είτε για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή για κάποιους άλλους που παρετίθενται παρακάτω. Σ’ αυτές τις υποκατηγορίες ανήκουν:

Οσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στο εξωτερικό.
Οσοι έχουν ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε θανόντες. Όπου θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής ένστασης. Εξαιρούνται όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού.
Η μεγάλη κατηγορία εξαίρεσης αφορά βέβαια σε ιατρικούς λόγους (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι), οι οποίοι μπορούν να κάνουν αίτηση εξαίρεσης στην ειδική πλατφόρμα ως την Παρασκευή. Μέχρι να αξιολογηθεί το αίτημα, δεν θα βεβαιώνεται το πρόστιμο.