Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

0
6

Ανοίγει αύριο, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. «Εχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών σε ΜΕΘ που φέρουν τη μετάλλαξη Ομικρον, ανέφερε πως: «Εχουμε εντοπίσει δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα», ενώ σε ερώτηση για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, η κυρία Γκάγκα είπε: «71 άτομα ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της Ομικρον εκτός των μεγαλουπόλεων.

Οπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς. Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής Ομικρον επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.