Καναδάς: Οριακή η νίκη Τριντό στις εκλογές

«Γλυκόπικρη» η νίκη του Τζάστιν Τριντό στις εκλογές του Καναδά, καθώς το «ρίσκο» των πρόωρων εκλογών με στόχο την δυνατή πλειοψηφία δεν του «βγήκε».

0
20

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού πήρε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών. Οι Φιλελεύθεροι μάλιστα κερδίζουν 156 έδρες, μία λιγότερη σε σύγκριση με το 2019.
«Μας στέλνετε πίσω στη δουλειά με μια ξεκάθαρη εντολή να βγάλουμε τον Καναδά από την πανδημία και να έρθουν καλύτερες ημέρες. Φίλοι μου, θα κάνουμε αυτό ακριβώς», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό. Στα υπόλοιπα κόμματα δεν υπήρξε κάποια ανατροπή σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Συντηρητικοί κερδίζουν 121 έδρες, όπως και στις προηγούμενες εκλογές και οι αριστεροί Νεοδημοκράτες που ακολουθούν κερδίζουν τρεις έδρες.
«Πριν από πέντε εβδομάδες ο κ. Τριντό ζήτησε την πλειοψηφία. Είπε ότι ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας θα ήταν και παραθέτω ” μη λειτουργικό “. Αλλά απόψε οι Καναδοί δεν έδωσαν στον κ. Τριντό την πλειοψηφία που ήθελε», δήλωσε ο Έριν Οτούλ από το κόμμα των Συντηρητικών.
Ο Τριντό προκήρυξε εκλογές ενώ ηγούνταν μιας σταθερής κυβέρνησης μειοψηφίας που δεν απειλούνταν να ανατραπεί. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τριντό ότι κάλεσε πρόωρες εκλογές, χωρίς λόγο, δύο χρόνια πριν από την λήξη για τη δική του προσωπική φιλοδοξία.
Ο Τζάστιν Τριντό θεωρούσε ότι η άμεση αντίδρασή του στη διαχείριση της πανδημίας θα τον βοηθούσε να επανεκλεγεί εύκολα στην πρωθυπουργία, κάτι που πράγματι συνέβη χθες πλην όμως χωρίς να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο όπως επεδίωκε. Ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος πρωθυπουργού Πιερ Τριντό ανήλθε στην εξουσία το 2015 με μια σαρωτική νίκη. Έξι χρόνια αργότερα, στα 49 του, ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος αντιμετώπισε σωρεία επικρίσεων κατά την προεκλογική περίοδο, ακόμη και απειλές.