Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πότε θα χιονίσει στην Αττική

0
8

Σε επιφυλακή είναι η χώρα μας εν όψει του ερχομού της κακοκαιρίας «Ελπίς», η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις για τον καιρό θα… δράσει σε δύο κύματα με κύρια χαρακτηριστικά ωστόσο τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τις χιονοπτώσεις. Οι μετεωρολόγοι συμφωνούν ότι αρχικά το Σαββατοκύριακο (22-23/01) η χώρα θα μπει στο… ψυγείο και στη συνέχεια Δευτέρα (24/01) και Τρίτη (25/01) θα ξεκινήσουν τα χιόνια, με την Αττική να είναι και αυτή ανάμεσα στις περιοχές που θα δουν… άσπρη ημέρα. Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες προβληματίζουν έντονα τις Αρχές για όσους δεν μπορούν να έχουν μία ζεστή στέγη, αλλά και οι πιθανές χιονοπτώσεις ώστε να είναι λειτουργική η χώρα.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Ελπίς θα είναι:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες: Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι: Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Προσοχή από την Πολιτική προστασία και σε επιφυλακή οι Ενοπλες Δυνάμεις
Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίς» που θα πλήξει τις επόμενες μέρες τη χώρα. Η ΓΓΠΠ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά οι οδηγίες ΕΔΩ.
Παράλληλα έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επερχόμενης κακοκαιρίας «Ελπίς» που θα χτυπήσει τη χώρα μέσα στις επόμενες ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζήτησε πλήρη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν στην πιθανή εκδήλωση ακραίων φαινομένων. Μάλιστα το πρωτόκολλο αναφέρει ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».