Η Τουρκία απειλεί με θερμό επεισόδιο για το Nautical Geo

Σε μπαράζ επιθετικών δηλώσεων προκειμένου να εκφοβίσει το ιταλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας σκάφος Nautical Geo να μην κάνει εργασίες χαρτογράφησης στη διαδρομή του αγωγού EASTMED, επιδίδεται η Τουρκία.

0
10

Η Τουρκία για μία ακόμη φορά ανεβάζει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει την κυπριακή ΑΟΖ «τουρκική» και απειλεί ευθέως με θερμό επεισόδιο.

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο TRT World. «Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε, για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα» τόνισε.


Το Nautical Geo κατευθύνθηκε στο οικόπεδο 1, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα νότια της Λεμεσού. Η NAVTEX την οποία εξέδωσε από την Κυπριακή Δημοκρατία ισχύει μέχρι αύριο 23 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Nautical Geo δέχθηκε αλλεπάλληλες παρενοχλήσεις στις εργασίες που έκανε στα νοτιοανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία που έφτασαν στα 10 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές όπως κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ όταν έπλεε στην κυπριακή ΑΟΖ εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας.


Με αφορμή τη νέα έξοδο του Nautical Geo η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της. Κατηγορεί την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει ότι «κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο». «Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς. «Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» τόνισε. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η νέα γεώτρηση είναι προγραμματισμένη από τον αμερικανικό κολοσσό EXXON και η αντίδραση της Τουρκίας θα δοκιμάσει και σ´ αυτό το πεδίο τις κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ.