Ζώα συντροφιάς – Ψηφίστηκε επί της αρχής το νέο νομοσχέδιο – Πως αντιδρούν οι Δήμοι

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και φιλοζωικών συλλόγων, διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους ή και την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπήρξαν τοποθετήσεις ακόμα και για απόσυρση τού εν λόγω ν/σ.

0
26

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25. Οι βουλευτές όλων των υπόλοιπων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚIN. ΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης) ψήφισαν «όχι».

Τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και φιλοζωικών συλλόγων, με την πλειονότητα αυτών να διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους ή και την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπήρξαν τοποθετήσεις ακόμα και για απόσυρση τού εν λόγω ν/σ.

Ενδεικτικά:

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέφρασε την αγωνία της Ένωσης για το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων ως προς τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, είπε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε αρκετές από τις προτάσεις του ΠΚΣ. Πρότεινε παράλληλα, η σχετική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση να τηρείται στον ΠΚΣ καθώς και να περάσει στις κτηνιατρικές σχολές η αρμοδιότητα για τα μη στειρωμένα ζώα. Επίσης ζήτησε να είναι μόνο οι δήμοι υπεύθυνοι για την καταγραφή και θεραπεία των αδέσποτων ζώων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εφαρμογή των νέων διατάξεων από τους Δήμους. Στη Νέα Ιωνία η μοναδική δημοτική παράταξη που συμμετείχε στη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου ήταν η παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” του κ. Κανλή με τις ακόλουθες προτάσεις που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αντίστοιχα στο Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, η παράταξη Δύναμη Πολιτών του πρώην δημάρχου κ.Βασιλόπουλου είχε ισχυρή στήριξη στο αίτημα του Φιλοζωικού Συλλόγου της πόλης, να παραμείνει στο χώρο του Άλσους της Ν.Φιλαδέλφειας για να προσφέρει το σημαντικό του έργο. Στην κατεύθυνση στήριξης του Φιλοζωικού Συλλόγου συμμετείχε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, προτείνοντας διατάξεις που θα επιτρέψουν την παραμονή του συλλόγου στο χώρο του άλσους της πόλης.

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο tvxs.gr