Γερμανία: Νικητής των εκλογών ο Σολτς – επιδιώκει Κυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία.

0
11

Το SPD συγκέντρωσε το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.
Οι Πράσινοι κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, με ποσοστό 14,8% των ψήφων και αναδειχθηκαν σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ.
Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έλαβε το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων.
Ο υποψήφιος καγκελάριός Όλαφ Σολτς αναμένεται να επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) προκειμένου να σχηματισθεί κυβερνητικός συνασπισμός ο οποίος θα μπορεί να είναι βιώσιμος και πέραν αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου