Βόρεια Μακεδονία: Παραίτηση Ζόραν Ζάεφ – Ξέσπασε «πολιτική θύελλα»

0
16

Η βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές έφερε την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από τα αξiωμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής.

Όταν υποβάλει επίσημα την παραίτησή του, το Κοινοβούλιο κατά την πρώτη επόμενη συνεδρίασή του, χωρίς συζήτηση, επιβεβαιώνει ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει λήξει. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκινά τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό του κόμματος είτε των κομμάτων που δύνανται να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εντός 20 ημερών από την ημέρα της ανάθεσης της εντολής θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές αποτύχουν, τότε το πιθανότερο είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών