Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να παραχωρήσει, δωρεάν, την εκμετάλλευση των γηπέδων τένις του Αττικού Άλσους, στο ιδιωτικό σωματείο «Ομιλος Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας», το οποίο θα εισπράττει χρήματα από τους αθλούμενους, μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από αθλούμενους από πολίτες αλλά και από δημοτικές και περιφεριακές παρατάξεις ως σκανδαλώδης αφού αποκλείει την ελεύθερη άθληση στο Αττικό Αλσος και παραχωρεί τα γηπέδων τένις σε ιδιώτες, σε έναν χώρο που φιλοξενούσε καθημερινά δεκάδες κόσμου ενώ ταυτόχρονα εκεί επί 10 χρόνια υλοποιούνταν προγράμματα δωρεάν προπονήσεων για ενήλικες και παιδιά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Με τις κινήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής περιορίζονται οι ελεύθεροι χώροι άθλησης και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών ιδιωτικοποιούνται χωρίς κανένα αντίτιμο για το Δημόσιο.
Απαντήσεις σε 4 ερωτήματα ζητά η Δύναμη Ζωής
Στο πλευρό των πολιτών που έχουν εγκαταλειφθεί από την Διοίκηση της Περιφέρειας και βρίσκονται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης για το στοιχειώδες δικαίωμά τους για δωρεάν άθληση στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Αττικής στο Αττικό Άλσος, βρίσκεται σταθερά η Δύναμη Ζωής. Μετά από την άρνηση της Διοίκησης της Περιφέρειας να συζητήσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από σχετικό αίτημα της Δύναμης Ζωής, η Παράταξη κατέθεσε Επερώτηση, ζητώντας από τη Διοίκηση απαντήσεις στο θέμα της μονομερούς διάλυσης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με αντικείμενο “την δωρεάν άθληση όλων των πολιτών” στο Αττικό Άλσος.
Έτσι, η Δύναμη Ζωής απευθύνει τέσσερα ερωτήματα προς τη Διοίκηση Πατούλη:
Είναι διατεθειμένη να προστατεύσει το δικαίωμα “στη δωρεάν άθληση όλων των πολιτών”;
Με ποια μέσα σκοπεύει να προασπίσει το ζωτικό αυτό δικαίωμα, ειδικά σε μία περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συνθλίβεται από την κρίση αλλά και από το κύμα ακρίβειας;
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την αντισυμβατική συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού;
Προτίθεται να προβεί σε μονομερή διάλυση της Προγραμματικής Σύμβασης;
Στην Επερώτησή της η Δύναμη Ζωής θυμίζει ότι το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι τα 4 γήπεδα του τένις παραχωρήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας (ΟΑΝΙ), γεγονός από το οποίο προέκυψαν τρεις σοβαρές παραβιάσεις της υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης.
Η πρώτη παραβίαση αφορά στο γεγονός ότι ο Όμιλος Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας χρεώνει υπέρογκα ποσά στους αθλούμενους, για το χρονικό διάστημα που τα γήπεδα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, καταργώντας τη “δωρεάν άθληση όλων των πολιτών”, που αποτελεί τον σκοπό της Προγραμματικής Σύμβασης. Σημειώνεται δε ότι η υποτιθέμενη “συντήρηση” των γηπέδων που αναλαμβάνει ο ΟΑΝΙ είναι ουσιαστικά μηδαμινού αντικειμένου, διότι τα γήπεδα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη) έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
Η δεύτερη παραβίαση σχετίζεται με το ότι ο “ελεύθερος αθλητισμός” (βασικός στόχος της Προγραμματικής Σύμβασης), ουσιαστικά καταργείται, καθώς τα γήπεδα δεν είναι διαθέσιμα σε ώρες και ημέρες που οι εργαζόμενοι μπορούν να αθληθούν, όπως καταγγέλλεται ενυπόγραφα σε Υπόμνημα με 117 υπογραφές ελεύθερα αθλουμένων.
Η τρίτη παραβίαση που προκύπτει από την εκχώρηση των γηπέδων στον ΟΑΝΙ, αφορά στην ακύρωση της απασχόλησης των, εγνωσμένου κύρους, με διεθνείς περγαμηνές, προπονητών της ΓΓΑ, που επάξια ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια.
Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων η Δύναμη Ζωής κάνει λόγο για καταχρηστική υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συνιστά σαφή παραβίαση των βασικότερων όρων της Προγραμματικής Σύμβασης. Ουσιαστικά υπάρχει πλήρης ανατροπή
της φιλοσοφίας του αθλητικού προγράμματος, της δωρεάν και της ελεύθερης άσκησης, και αντικατάστασή της από την κερδοσκοπική λειτουργία. Όμως μάλιστα παρατηρεί η Δύναμη Ζωής, “με το άρθρο 10 της Προγραμματικής Σύμβασης, τυχόν παραβίαση ενός όρου αυτής παρέχει το δικαίωμα στο άλλο μέρος να διαλύσει την Προγραμματική Σύμβαση μονομερώς -πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για παραβίαση πολλών όρων”.
Πλέον το… μπαλάκι των ευθυνών είναι στο γήπεδο της Διοίκησης της Περιφέρειας, που οφείλει άμεσες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στους αθλούμενους πολίτες σχετικά με την προστασία του δικαιώματος της ελεύθερης, δωρεάν άθλησης στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Αττικής.
Το κρυφτούλι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.
Η δημοτική Παράταξη της Αθήνας, Ανοιχτή Πόλη, με επικεφαλή τον Νάσο Ηλιόπουλο βρέθηκε στο πλευρό των πολιτών που διαμαρτύρονται
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης
«Η χρήση των γηπέδων Αντισφαίρισης του Αττικού Άλσους ήταν ελεύθερη για τους πολίτες για πάνω από 10 χρόνια, ενώ παράλληλα υλοποιούνταν προγράμματα δωρεάν προπονήσεων για ενήλικες και παιδιά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ξαφνικά, πριν από ένα μήνα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραχώρησε τη χρήση και εκμετάλλευση των γηπέδων τένις σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας.
Είχε προηγηθεί η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΓΓΑ και της Περιφέρειας Αττικής που έδινε την δυνατότητα στην ΓΓΑ να παραχωρεί τη χρήση κι εκμετάλλευση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους σε αθλητικά σωματεία.
Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και των αθλουμένων, γι’ αυτό και ήμασταν κοντά τους στη χτεσινή τους κινητοποίηση στο Αττικό Άλσος. Απαιτούμε την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων ώστε αυτός ο δημόσιος χώρος να αποδοθεί πλήρως στους δημότες της Αθήνας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί τους για:
- την ανάκληση της τροποποιημένης σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,
- την ανάκληση της απόφασης της ΓΓΑ για την παραχώρηση των τεσσάρων γηπέδων τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας και
- την επιστροφή της διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να επανακτήσουν τα γήπεδα το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.»
Το θέμα ήρθε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση 14 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους 13 βουλευτές του κόμματος, για την «επί της ουσίας έξωση» των ελεύθερα αθλούμενων από το Αττικό Άλσος.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «με ευθύνη και επιλογή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έχει προχωρήσει η επιχειρηματική χρησιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους από Αθλητικό Σωματείο», οι οποίες εγκαταστάσεις «μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν δωρεάν».
Η δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων πραγματοποιείτο εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αττικό Άλσος – Άθληση για μικρούς και μεγάλους», στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού). Ο κ. Μωραΐτης επισημαίνει πως μέλημα αυτής της συνεργασίας ήταν «η αθλητική αξιοποίηση του Αττικού Άλσους, από εκατοντάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, που συμμετείχαν στα προγράμματα εκμάθησης τεσσάρων δημοφιλών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, βόλεϋ, τένις, μπάσκετ)». Ο στόχος, δε, του προγράμματος «Άθληση για όλους» είναι «η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η άθληση και αναψυχή όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών».
Σημειώνεται ότι η συνεργασία των δύο αυτών φορέων συνεχίστηκε με ανανέωση της αρχικής Σύμβασης, η οποία προβλεπόταν να έχει τετραετή διάρκεια, με δυνατότητα επέκτασης άλλα τρία χρόνια. Μάλιστα, «επί θητείας της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, γίνονταν όλες οι αναγκαίες ενέργειες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, πάντα μέσα από ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και τριετούς διάρκειας συμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ευχάριστη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες». Δυστυχώς, όμως αυτές οι υπηρεσίες «εκλείπουν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εικόνας του Αττικού Άλσους».
Η ανανεωμένη Σύμβαση δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αιτήθηκε προς από την Περιφέρεια Αττικής να υπογραφεί νέα σύμβαση, που της δίνει τη δυνατότητα «να παραχωρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους σε ειδικά αναγνωρισμένα και επιλεγέντα από την ίδια αθλητικά σωματεία».
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Μωραΐτης και οι λοιποί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν, μεταξύ άλλων το ΥΠΠΟ:
Ποιοι είναι οι λόγοι που επέφεραν αλλαγές στην προγραμματική σύμβαση.
Με ποια κριτήρια και ποιες νόμιμες διαδικασίες επιλέγεται από τον Υφυπουργό Αθλητισμού το συγκεκριμένο αθλητικό σωματείο.
Εάν προτίθεται να λάβει μέτρα διορθωτικής παρέμβασης, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών για ελεύθερη και δωρεάν άθληση στις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2021
Ερώτηση
Προς:
την Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα: Πρόγραμμα “Αττικό Άλσος – Άθληση για μικρούς και μεγάλους” – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Περιφέρεια Αττικής διώχνουν τους ελεύθερα αθλούμενους.
Το ζήτημα του προγράμματος «Αττικό Άλσος – Άθληση για μικρούς και μεγάλους» ήρθε στην επικαιρότητα βάσει των διαμαρτυριών και της επισυναπτόμενης Αίτησης – Αναφοράς 117 ελεύθερα αθλούμενων, που καταγγέλλουν την επί της ουσίας έξωσή τους από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν δωρεάν. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη και επιλογή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έχει προχωρήσει η επιχειρηματική χρησιμοποίηση των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων από Αθλητικό Σωματείο.
Το πρόγραμμα «Αττικό Άλσος – Άθληση για μικρούς και μεγάλους» υλοποιήθηκε σε συνεργασία
της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 19.12.2013 (αρ. απόφασης 429/2013). Με την απόφαση αυτή καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών – που υλοποιούνταν ήδη τρία χρόνια – στους αθλητικούς χώρους εντός του Αττικού Άλσους, που τελεί υπό την αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.
Μέλημα της συνεργασίας των δύο φορέων αποτέλεσε η αθλητική αξιοποίηση του Αττικού Άλσους, από εκατοντάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, που συμμετείχαν στα προγράμματα εκμάθησης τεσσάρων δημοφιλών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, βόλεϋ, τένις, μπάσκετ).
Σκοπός του προγράμματος «Άθληση για όλους» είναι η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η άθληση και αναψυχή όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποτυπώθηκε με ανανέωση της Προγραμματικής Συμφωνίας, η οποία προέβλεπε αφενός την δωρεάν διάθεση και χρήση των αθλητικών χώρων από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, αφετέρου τη διάθεση των αναγκαίων γυμναστών – προπονητών, με τη διαδικασία της ανάθεσης έργου σε γυμναστές – υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα προγράμματα περιελάμβαναν τόσο τη δωρεάν μάθηση τένις και μπάσκετ – και τη δημιουργία Ακαδημιών – όσο και την οργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων προπονητών σε δημοτικά σχολεία.
Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης προβλέφθηκε για τέσσερα χρόνια με δυνατότητα επέκτασής της για άλλα τρία.
Σημειώνεται ότι επί θητείας της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, γίνονταν όλες οι αναγκαίες ενέργειες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, πάντα μέσα από ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και τριετούς διάρκειας συμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ευχάριστη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Υπηρεσίες που σήμερα, δυστυχώς, όπως ενημερωνόμαστε, εκλείπουν, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εικόνας του Αττικού Άλσους.
Aφού εξέπνευσε η προαναφερθείσα Προγραμματική Σύμβαση, ύστερα από τροποποιήσεις και παράτασή της από τη Διοίκηση της Παράταξης «Δύναμη Ζωής», στις 29.7.2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το πρόγραμμα «Αττικό Άλσος – Άθληση για μικρούς και μεγάλους», με ακριβώς τους ίδιους στόχους αναφορικά με την άθληση. Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση λήγει στις 31.12.2023 αλλά δύναται να παραταθεί για δύο επιπλέον έτη.
Στις 19.01.2021 με την αριθ. 135/2021 απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία περιήλθε εν τω μεταξύ, με νόμο, η αρμοδιότητα της έγκρισης σύναψης όρων Προγραμματικών Συμβάσεων, τροποποίησε τους όρους της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, ύστερα από το αριθ. 11407/12.01.2021 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που μνημονεύεται στο προοίμιο της απόφασης.
Από την εν λόγω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προκύπτει ότι η νέα Προγραμματική Σύμβαση δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αιτήθηκε (με το έγγραφο 11407/12-1-2020) προς από την Περιφέρεια Αττικής να υπογραφεί νέα σύμβαση που να περιλαμβάνει την ακόλουθη τροποποίηση: «να δύναται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να παραχωρεί τη χρήση των αντίστοιχων αθλητικών εγκαταστάσεων του Αττικού Άλσους σε ειδικά αναγνωρισμένα και επιλεγέντα από την ίδια αθλητικά σωματεία, τα οποία θα υλοποιούν τα προγράμματα δωρεάν άθλησης των πολιτών για επτά (7) ώρες τουλάχιστον ημερησίως. Σε αντάλλαγμα της δωρεάν υλοποίησης των προγραμμάτων άθλησης για όλους τους πολίτες, τα εν λόγω αθλητικά σωματεία αφενός δικαιούνται να χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αφετέρου αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες όλες τις απαιτούμενες εργασίες για τη λειτουργία, την τυχόν επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων».
Σήμερα, οι 117 πολίτες – αθλούμενοι στις εγκαταστάσεις των τεσσάρων γηπέδων τένις του Αττικού Άλσους καταγγέλουν στη συνημμένη Αίτηση – Αναφορά τους προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι:
«Πρόσφατα ωστόσο, με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάργηση του υφιστάμενου, επί σειρά ετών, καθεστώτος (δωρεάν) λειτουργίας των 4 γηπέδων τένις, τουλάχιστον όσον αφορά την ελεύθερη άθληση. Η έκπληξή μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν πληροφορηθήκαμε ότι το νέο Πρόγραμμα «Αττικό Άλσος- Άθληση για Μικρούς και Μεγάλους» θα υλοποιείται στο εξής από Αθλητικό Σωματείο, επτά 7 (τουλάχιστον) ώρες την ημέρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες το εν λόγω Σωματείο δικαιούται να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις με όποιο τρόπο αυτό επιθυμεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του Σωματείου, για ελεύθερη άθληση θα διατίθεται (από 1-10-2021) ένα (1) μόνο από τα τέσσερα (4) γήπεδα και μόνο για τις ώρες από 12.00 έως 19.00, τις εργάσιμες μόνο ημέρες και όχι τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, περιορίζεται πλέον στο ελάχιστο (ουσιαστικά εξαφανίζεται) το δικαίωμα της δωρεάν ελεύθερης άθλησής μας.
Επιπλέον και οι ελάχιστες διαθέσιμες ώρες ελεύθερης άθλησης δεν εξυπηρετούν τους εργαζόμενους.
Αποτέλεσμα της δωρεάν παραχώρησης των γηπέδων στον Όμιλο Αντισφαίρισης Ν. Ιωνίας θα είναι η στέρηση της δωρεάν και ελεύθερης άθλησης σε μεγάλο αριθμό αθλούμενων (υπολογίζεται ότι στα συγκεκριμένα γήπεδα τέννις αθλούνταν ελεύθερα τουλάχιστον 200 άτομα από διάφορες περιοχές της Αττικής). Πλέον, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, θα αναγκαστούμε να καταβάλλουμε χρήματα (σημαντικά μάλιστα) για τις υπηρεσίες τις οποίες μέχρι τώρα απολαμβάναμε δωρεάν, ως είχαμε νόμιμο δικαίωμα. Πολλοί μάλιστα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα αυτή και θα απολέσουμε τα δικαιώματά μας».
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
Ποιοι είναι οι λόγοι που επέφεραν αλλαγές στην προγραμματική σύμβαση και συνέβαλαν σε μια δυσμενέστερη για τους πολίτες κατάσταση που ορίζεται από οικονομική επιβάρυνση μέχρι απώλεια του δικαιώματος της ελεύθερης άσκησης που επί χρόνια υλοποιούνταν επιτυχώς;
Με ποια κριτήρια και ποιες νόμιμες διαδικασίες επιλέγεται από τον Υφυπουργό Αθλητισμού το συγκεκριμένο αθλητικό σωματείο;
Προτίθεται να λάβει μέτρα διορθωτικής παρέμβασης, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών για ελεύθερη και δωρεάν άθληση στις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Θάνος Μωραΐτης
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παππάς Νικόλαος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Ελισάβετ- Μπέττυ
Τσίπρας Γεώργιος
Ψυχογιός Γεώργιος
Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος
18/9/2021
Η Περιφέρεια Αττικής ιδιωτικοποιεί τον αθλητισμό και αποκλείει την ελεύθερη άθληση από το Αττικό Άλσος.
Εδώ και δέκα χρόνια η χρήση των γηπέδων Αντισφαίρισης του Αττικού Άλσους ήταν ελεύθερη από τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνταν προγράμματα δωρεάν προπονήσεων για ενήλικες και παιδιά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Με αιφνιδιαστική ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (135/19-1-21), παραχωρήθηκε η χρήση και εκμετάλλευση των γηπέδων τένις σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο. Ήδη έχει εγκατασταθεί ο Όμιλος Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας και δεν επιτρέπεται πλέον η ελεύθερη άθληση.
Είμαστε αθλούμενοι στο Αττικό Άλσος και ωφελούμενοι του προγράμματος «Αττικό Άλσος – Άθληση για όλους».
Ζητάμε:
⦁ Την ανάκληση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ιδιωτικός φορέας από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των γηπέδων του Αττικού Άλσους.
⦁ την επιστροφή της διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμο, ώστε να επανακτήσουν τα γήπεδα τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν με αιφνιδιαστική ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (135/19-1-21) παραχωρήθηκε η χρήση και εκμετάλλευση των γηπέδων τένις σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο, στον Ομιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας, έναν όμιλο μάλιστα που δεν είχε πρόβλημα στέγασης. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ξαφνικά τροποποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση που ήδη υπήρχε μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.
