Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Μέτρα για τους «πολλούς» και όχι για το 0,4 % των πολιτών

Με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους ολοκλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

0
33

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία που έκανε στο Βελλίδειο παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονταν κατώτερος μισθός 800 ευρώ, διαγραφές χρεών, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, μειώσεις φόρων, αλλά και γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Νέα Αρχή» υποστηρίζοντας πως «στόχος για την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες να μη ζουν χειρότερα, αλλά να μπορέσουν όντως να ζήσουν καλύτερα. Σε μια κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες και έτσι «η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα ύφεση, στασιμότητα μισθών, μείωση εισοδημάτων και πλέον ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και στην Κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πορεία της πανδημίας, τις εξαγγελίες που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ, την «έλλειψη στρατηγικής» στα Εθνικά μας θέματα, αλλά και για την «κατάθεση ψευδούς πόθεν έσχες».

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Υπάρχει παταγώδης αποτυχία της διαχείρισης. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Η χώρα από τον Αύγουστο και μετά είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και θανάτους. Αυτή η πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους».

Για το ενδεχόμενο μια προοδευτικής κυβέρνησης σημείωσε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική, που θα απαντά στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην ανασφάλεια. Η χώρα θα συνεχίσει στη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ή θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση; Θα υπάρξουν εκβιασμοί με δεύτερες εκλογές. Δεσμευόμαστε με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ουσιαστική προϋπόθεση για προοδευτική κυβέρνηση. Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις». 

Σε ερώτηση γιατί δεν ζητάει εκλογές σημείωσε πως «εγώ δεν είμαι Μητσοτάκης» κι εξήγησε: «Την προηγούμενη εβδομάδα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Εχει την ευθύνη όποτε θέλει να προκαλέσει εκλογές. Αν έχει το θάρρος, ας το κάνει».Για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είπε:« Να ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Ποια είναι; Οταν είδαμε τα νούμερα, διαπιστώσαμε ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει το 13% των Ελλήνων; Που είναι η μεσαία τάξη λοιπόν; Αν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάει το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ. Αλλά το πήγε στα 800.000 για κάθε παιδί. Για δύο παιδιά 1.600.000. Μιλάμε για 24.000 φορολογούμενος για το 0,4%. Αυτό είναι στο μυαλό του. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ανάγκη το τελευταίο ευρώ. Ανήθικο να γλιτώνουν χρήματα οι πολύ πλούσιοι». 

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης. Να μιλήσει δηλαδή αυτός που δεν ξέρει πόσο κάνει ένα κιλό ψωμί; Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη στη θητεία μας, δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του 19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δις που αφήσαμε;» αναρωτήθηκε.